Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Restauranger, kök och kockar

På Martin & Servera arbetar vi med många inspirerande kunder över hela landet. Här kan du läsa mer om några utav dessa.
Inspiration

Hernö Gin – svenskt hantverk i världsklass

Hernö Gin är Sveriges första renodlade gindestilleri och ligger på en gård i Dala, strax utanför Härnösand, mitt i Höga Kusten. Här tillverkas gin med stor hantverksskicklighet och högsta kvalitet. Samtidigt bygger Hernö Gin ett varumärke som står för något mer än bara gin.
Inspiration

Traditionell jul på Carlshälls gård

På den natursköna ön Långholmen mitt i stan, ett stenkast från Hornstull i Stockholm, ligger Carlshälls gård. Högsäsong för denna pärla är naturligtvis sommaren med främst bröllop och andra event. När höstmörkret sänker sig är det dags för julbord. I år är det nionde året som Timmy Hoe ansvarar för det klassiska julbordet i denna unika miljö.
Inspiration

Hernö Gin Hotell – mötet mellan passion och plats

I februari slog Hernö Gin Hotell upp portarna i Härnösand – ett nytt destinationshotell med fokus på smakupplevelser och närheten till det välkända destilleriet strax utanför staden. Emil Larsson är Food & Beverage Manager och berättar om sina erfarenheter av att vara med och öppna hotell och skapa en ny mötesplats.
Inspiration

Höstmat av Michael Andersson, Årets Kock 2024

Michael Andersson, Årets Kock 2024, berättar om sina bästa tips kring höstens bistromat, hur man kan jobba smart och kostnadseffektivt och erbjuda gästerna goda rätter – gärna med inslag av vilt.
Inspiration

Bar Nordic: En hyllning till Norden

Bar Nordic – baren mitt i Stockholm city som serverar drinkar och vin från Norden, främst från de norrländska skogarna. Bakom initiativet till baren står Li Holmberg och Lars Normark som sedan några år driver New Nordic Beverage som framställer vin och likörer av bär. Allt från Sverige.

Restaurang Monique i surfparadiset Apelviken

I surfparadiset Apelviken i Varberg har ägarna till restaurang Monique skapat en fantastisk mötesplats med en makalös utsikt över stranden och havet. Internationella smakinfluenser, svenska råvaror och stabila glas, som inte blåser bort så lätt, präglar den populära restaurangen. Köksmästare Magnus Westerlund är en av fem delägare.
Inspiration

Farang - sharefood med sydostasiatiska smaker

På Farang serveras maten i enlighet med det sydostasiatiska tankesättet, med fokus på sharefood och autentiska smaker. Här används högkvalitativa råvaror och traditionella sydostasiatiska tillagningsmetoder. Allt som serveras är ett hantverk tillagat från grunden i restaurangens öppna kök.
Inspiration

Nordiska smaker med passion för helheten - Restaurang Eld

Restaurang Eld är museirestaurangen på The Viking museum på Djurgården i Stockholm. Kökschef Iryna Kucher komponerar fantastiska rätter med nordisk och personlig touch naturligtvis med inspiration från vikingatiden. Helheten är viktig för Iryna - allt måste passa ihop, maten, miljön och allt tillsammans.

Romme Alpin: Hemlagat, avslappnat och effektivt

Familjeägda Romme Alpin är en av de mest besökta skidanläggningarna i Sverige. Effektivitet är ledordet och det präglar allt från de höga målen för matservering och service, till gästbemötande och logistik.
–Våra gäster vill maxa sin skidåkning, säger Andreas Larsson, Romme Alpin. Vi skapar de rätta förutsättningarna för en härlig dag- eller weekendupplevelse i backarna.
Inspiration

Kockarnas trendspaning för 2025

Nostalgi, hoppfullhet och hårt arbete. Vi har lyssnat på några tongivande röster inom branschen som siar om hur restaurangåret 2025 kommer att se ut.
Inspiration

Året runt med Sjöbris

Restaurang Sjöbris i Umeå är två båtar och en ombyggd pråm i Umeälven. En tvättäkta sommarkrog som har öppet året runt och som är två krogar i en - från kvantitet under sommaren till mer kvalitet och lugn under vinterhalvåret.
Inspiration

Fatservering, ett härligt sätt att servera julbord

Hur skapar man en mysig och hemtrevlig julkänsla på en restaurang som inte serverar ett klassiskt julbord? Det var den uppgiften som Melvin Glimstål och Wictor Winqvist fick av oss på Martin & Servera. Läs intervjun här och ta del av deras recept.
Inspiration

Hållbart på Skoogs i Funäs

Att jobba hållbart och ha koll på vad han serverar är något som kocken Emil Bertilsson på Skoogs alltid haft som drivkraft. Han är stolt över det arbete de gör – ett jobb Emil gör tillsammans med hela familjen.
Inspiration

Köksbaren i Umeå: En vindestination och en familjär gastrobar

Köksbaren är en familjär gastrobar där menyn följer säsongerna och en stor del av råvarorna kommer från Västerbotten. Ägarna Jacob Markström och Peter Stenmark satsar på långsiktighet, social hållbarhet och har dessutom byggt upp en stor vinkällare.
Inspiration

Uppfiskat på Joels brygga – en närproducerad meny

På Läjet i Träslövsläge, en pittoresk sommaridyll och fiskehamn strax söder om Varberg, ligger Joels brygga. En fisk- och skaldjursrestaurang precis intill havet med eget rökeri. Här har de verkligen hållbarhet i fokus - alla råvaror väljs ut med omsorg från lokala fiskare och odlare, för att därefter komponeras och förädlas av deras passionerade kockar.
Inspiration

Park and Resorts: Vi bestämde oss för att prova

Varje år besöker nästan tre miljoner människor någon av Parks and Resorts upplevelseparker Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Inför årets säsong fattade Parks and Resorts ett beslut med potential att minska koncernens klimatavtryck med upp till 7 procent - bara genom en enskild menyändring.
Inspiration

Olli Ristorante: Italiensk mat lagad med hjärta och kärlek

På Olli serveras autentisk italiensk mat och dryck, med fokus på smaker från södra Italien. Här är fullsatt och festligt ända sedan öppningen 2022. Krögaren Oliver Ingrosso är även aktuell med kokboken ”Quanto basta”.
Inspiration

Chez Jolie, fransk bistro med 50 sidor lång vinlista

Chez Jolie är det kanske mest franska stället i Stockholm just nu. Maten i bistrot är rustik och lantlig, men samtidigt smakfullt lyxig och nutida. Vinlistan är internationell med en stark övervikt på franska viner.
Inspiration

Tonka Bistro Café – med passion för soppor och pintxos

Efter många år i restaurangbranschen bestämde sig Viktor och Joakim för att testa sina vingar och öppnade Tonka Bistro Café i gallerian MVG i Umeå. Med sin stora passion för råvaror och hantverk erbjuder de ett varierat utbud av mat, dryck och fika. En stor del av menyn är anpassad efter säsong, däribland deras specialiteter; vegetariska soppor och pintxos. Här säljs närmare 400 pintxos och 50 liter soppa om dagen.
Inspiration

Julbordet på Rökeriet Fjäderholmarna

Fjäderholmarna, Stockholms närmaste skärgård och en del av den Kungliga nationalstadsparken, är ett populärt resmål under sommaren. Här ligger restaurang Rökeriet som under sommarhalvåret även har en välbesökt brygga och en uppskattad deli för båtfolk. På hösten lägger sig ett lugn över holmen för att i november övergå till en julidyll i mörkret. För köksmästaren Marcus Häggman Lideström är det i år tredje året han dukar upp ett genomtänkt och så hållbart julbord som möjligt.
Inspiration

Sarv: ett unikt kött med finstämd viltsmak

Kött från rentjur, sarv, är en sällsynt delikatess – det är det allra bästa renköttet som finns att få tag på. – Sarv är verkligen unikt, häftigt och gott, säger Ludwig Tjörnemo, driftansvarig köksmästare på Celeste i Stockholm.
Inspiration

Hållbar mat lagad med kärlek på Ransvik havsveranda

Paret och norrlänningarna Matti och Andy öppnade tillsammans Ransvik havsveranda i april 2019. Samma år utsågs stället till ”Skånes bästa café”. På den idylliska Kullahalvön serverar de hållbar mat och fika lagad med kärlek. Här anas det svenska matarvet kombinerat med smaker från Medelhavet. Platsen och dess historia ”Synden i Mölle” är en viktig del i konceptet.
Inspiration

Fotografiska - med växtriket som utgångspunkt

Den prisbelönta restaurangen på Fotografiska museet arbetar med hållbarhet på ett exceptionellt vis - något de blivit både uppmärksammade och prisade för. 2021 utsågs de till Sveriges bästa och mest hållbara restaurang av 360 Eat Guide och tilldelades samma år Guide Michelins Gröna stjärna. De brinner för att inspirera till en matfilosofi där det gröna står i centrum och att kreera högklassiga smakupplevelser.
Inspiration

Ménageriet: Bra mat lagad från grunden

Går det att samla fem olika koncept och eget ölbryggeri under samma tak? Jo, det går och det är en riktigt bra idé. Möt Adam Sälg från populära Ménageriet i Sundsvall.
Inspiration

Gamla Orangeriet: Närproducerat och ekologiskt på menyn

I det vackra Gamla Orangeriet i Bergianska Trädgården driver kockarna Nilla och Sandra restaurang och café. Andelen ekologiska inköp ökar för varje år, men de väljer hellre närproducerat än importerade ekologiska livsmedel.
Inspiration

Vackert, nyttigt och gott: Med kål som huvudråvara

Kocken och säljaren Robert Hedman, Grönsakshallen Sorunda, älskar att kreera nya grönsaksrätter – gärna med kål som huvudråvara. Här presenterar Robert vegetariska kålrätter som med fördel kan användas som huvudrätt, men som även passar som tillbehör till kött och fisk.
Inspiration

Mot minst 40 år till med en av våra äldsta kunder Cassi

Sedan starten 1954 har franskinspirerade Cassi i Stockholm hunnit bli en klassiker. Efter ett fyrtioårigt samarbete kvalar de in på listan över våra allra äldsta kunder. Vi ringde upp Michel Fitoussy, köksmästare och delägare, för att höra hur de upplevt tiden med Martin & Servera.
Inspiration

Ludwig Tjörnemos take away-tips

”Det finns så många klimatsmarta, praktiska och snyggt designade take away-förpackningar att välja mellan nu. Det viktigaste är att tänka på vilka råvaror och rätter som är tacksamma att jobba med för take away och vad som kan samsas i samma förpackning, säger Ludwig Tjörnemo. 
Inspiration

Baljväxtfärs: Gott, veganskt och svenskodlat

Baljväxtfärs är svenskt, veganskt och innehåller inte soja. Kockarna Stefan Eriksson, Johan Gottberg och deras gäster på Restauranglabbet är eniga: Baljväxtfärsen är grymt god och en otroligt bra produkt. Win-win i hela ledet – svenska bönder tjänar på det, miljön tjänar på det och gästerna gillar det. Här bjuder kockarna på några tillagningstips.
Inspiration

Sommar, dryck och skärgård på The Old Smokehouse

Nära stan, vid en havsvik i Lännersta ligger The Old Smokehouse. Här har Therese ”Titti” Läck skapat sin hjärtekrog, Stockholms första smokehouse. Restaurangen ligger på anrik mark, redan på 50-talet låg här ett fiskrökeri. Den rökiga traditionen lever vidare, fast numera i mer amerikansk tappning.
Inspiration

Basta Urban Italian – med inspiration från Little Italy

Social dining är stort i metropoler som Berlin, Paris, New York och San Fransisco. Något som Basta Urban Italian hakat på. En italiensk restaurangkedja i Dala-Gävle regionen med ambitionen att expandera. ”Vi har hittat ett tomrum i den svenska restaurangmarknaden som vi tänker fylla”, säger grundaren Brazer Bozlak.
Inspiration

Maximillian Lundin inspirerar till vegansk matlagning

Han har grundat restaurangen The Plant och har skrivit boken Miljödieten. Maximillian Lundin berättar om varför han blev vegan och tipsar om knep för att komma igång med vegansk matlagning.
Inspiration

Köket vid foten av Kebnekaise

Mitt ute i väglöst land ligger STF Kebnekaise Fjällstation, en utpost för de äventyrare som strävar mot toppen av Sveriges högsta berg. Här kan fjällbesökarna även utforska den genuina matlagning som serveras i Elsas kök.
Inspiration

Mattias Larsson - Oädla detaljer

Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.
Inspiration

Erik Videgård - Nikkei möter det vilda Sverige

Erik Videgård är en legend i restaurangbranschen och kanske allra mest känd för att ha lärt oss svenskar att uppskatta nya exotiska smaker och ha bidragit till att introducera det asiatiska köket i Sverige. Till detta reportage har Erik tagit fram recept med temat ”Nikkei möter det vilda Sverige”. Här blandas smaker från Sydamerika, Japan och Sverige.
Inspiration

Koreanskt med Jens Linder

Jens Linder är kock och matjournalist. Genom sina matartiklar och recept i Dagens Nyheter och Gourmet har han gjort sig känd och uppskattad i matsverige. Han arbetar som frilansande och framgångsrik matskribent, ett jobb som har tagit honom på resor över hela världen. Hans senaste kokbok handlar om mat från Korea.
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på systerbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.
Inspiration

Norrbottniska smaker hos Hemmagastronomi

För nio år sedan återvände Simon Laiti till hemstaden Luleå där han tillsammans med sin fru Emma Laiti har skapat Hemmagastronomi. Häng med till Norrbotten och inspireras av Simon och höstens delikatess, rensarv.
Inspiration

StikkiNikki serverar dagsfärsk gelato på högsta nivå

Helt oemotståndlig och handgjord ekologisk glass får stockholmarna att vallfärda till StikkiNikki. Möt grundaren Nicole Emson som berättar om varför hon är besatt av glass.
Inspiration

En mästare på kött med passion för bra råvaror

På Frölunda lilla saluhall sysslar man med gammalt genuint hantverk. Här mörar och styckar man större delen av allt kött själva för att nå bästa kvalitet. Personalen bjuder på kunskap och inspiration som får kunderna att våga prova nya köttdetaljer.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.